Skyforest – Unity

Skyforest – Unity
Depressive Illusions, 2016

Het debuut van Skyforest, Aftermath, dat in 2014 in eigen beheer verscheen, besprak ik destijds enigszins verwonderd en geïntrigeerd. De Germ-adoratie was frappant, en dat kwam blijkbaar omdat Tim Yatras himself erbij betrokken was (bedankt user Lethean voor de info). Een fijne score was het resultaat voor de Rus, genaamd Bogdan Makarov, die achter deze band verscholen gaat. Depressive Illusions pikte deze band op voor diens tweede album, en daarmee lijkt het alsof ze bij dat label dan toch enige vorm van smaak/verstand hebben.

De lijn van het debuut wordt op Unity volledig doorgetrokken, zoveel is zeker. De epiciteit gaat meer richting cleane Britse pagan/atmos black metal, inclusief Ierse fluit en panfluit (Autumnal Embrace), maar voor de rest is er weinig verandering merkbaar. Dat hoeft ook niet, deze romantisch/melancholische, bijna screamloze atmosblackmetalvariant op Germ behoudt de wolligheid, remt de nood aan extase af, helpt je onthaasten in het stresserende drang naar de apocalyps. Schoon.

Unity is een compleet ongevaarlijke en atmosferische variant op Germ, op zijn Russisch. Lieftallig en fijngevoelig, met een hoop epische keys en scenario’s, die in combinatie met de hoes doen denken aan Nils Holgersson voor groene blackmetaljongens en -meisjes. Ik zou er bijna een traantje bij laten. Bijna.

Tracklisting:

Skyforest

  1. A Graceful Spirit
  2. Cosmic Drifter
  3. Autumnal Embrace
  4. Fading Glow
  5. The Swan
  6. Reminiscence
  7. Voice of the Sea

Line-up:

  • Bogdan Makarov

Links: