Withered – Grief Relic

Withered – Grief Relic
Season Of Mist, 2016

Edit: Dank aan HierIsMike voor de informatie over Colin Marston.

Het begint me op te vallen dat ik de afgelopen tijd veel hoge scores uitdeel, maar ik kom dan ook veel muziek tegen die me erg bevalt. Een paar missers en teleurstellingen daar gelaten, is het voor mij echt feest de afgelopen weken. Zo ook met Withered dat na zes jaar eindelijk eens een nieuwe plaat uitbrengt. De band was wat naar de achtergrond verdwenen, maar de kracht waarmee men nu terugkeert is onvoorstelbaar. Grief Relic heet het nieuwe album en man, wat een geweld!

Withered is hard, zoveel was al duidelijk, maar deze nieuwe marteling slaat alles. Misschien heeft het te maken met de vernieuwde bezetting (Ethan McCarthy van het machtige Primitive Man is toegetreden tot de band), misschien heeft het te maken met de rust van zes jaar die de band heeft genomen. Feit is dat deze tientonner van zwartgeblakerde death metal harder dan een moker aankomt en een atmosfeer uitwasemt waar de meeste albums die dit soort geweld tentoonstellen een puntje aan kunnen zuigen. Belangrijk detail is dat de korstige oorsprong van de band niet wordt vergeten en dat er regelmatig even flink gegrind wordt.

De atmosfeer is weer gitzwart en dat wordt niet in de minste plaats uitgedragen door de bulderende vocalen. Origineel lid Mike Thompson kon er al wat van, maar nu Ethan McCarthy als tweede brulboei fungeert, is het helemaal feest. Er wordt gebruld en geschreeuwd over de smerige, naargeestige riffs heen, die ondanks hun atmosfeer nergens inboeten aan razernij en continu voor een overrompelend, vernietigend effect zorgen. Zoals de muziek al doet verwachten, hebben de teksten weinig goeds in petto voor de luisteraar: Withered gebruikt het menselijk lijden als voornaamste thema.

Volgens mij zou Grief Relic weleens een album kunnen zijn dat hoog gaat eindigen in de jaarlijsten van black/death/grind liefhebbers. Bij mij is dit sowieso het geval, want dit jaar heb ik nog maar weinig zwartgallig geweld van dit niveau gehoord. Een triomfantelijke terugkeer van een kwaliteitsband, die overigens nooit echt weg is geweest. Hopelijk hoeven we niet weer zes jaar te wachten tot we weer getrakteerd worden op een volgend stukje misère van deze kwaliteit.

Tracklisting:
 Withered - Grief Relic

  1. Leathery Rind
  2. A Realm Of Suffering
  3. Withdraw
  4. Feeble Gasp
  5. Husk
  6. Downward
  7. Distort, Engulf
  8. To Glimpse Godliness

Line-up:

  • Mike Thompson – Gitaar, Vocalen
  • Beau Brandon – Drums
  • Ethan McCarthy – Gitaar, Vocalen
  • Colin Marston – Bas

Links: