AmongRuins – No Light

AmongRuins – No Light
One Man Army Records, 2016

“The band is born on crisis and it’s here to blow your heads up”. Met deze bewoording brengt AmongRuins haar tweede langspeler uit.
Feit is dat deze band ontsproten is in 2011 en komt uit Griekenland, meer bepaald Athene, dus inderdaad midden in de financiële crisis. Mijn hoofd daarentegen is na een paar luisterbeurten nog steeds niet uiteen gespat en dat zal wellicht ook nooit gebeuren met dit plaatje.

Ik had van deze Grieken nog nooit gehoord waardoor ik geen vergelijking kon maken met hun debuut Bring out your dead (de originaliteitsprijs van albumtitels zullen ze wellicht nooit krijgen).
Ik ben echter fan van het eerste uur wat betreft de kenmerkende Griekse (death)metalsound: Septic Flesh, Rotting Christ, Horrified, Nightfall, Exhumation (RIP),… noem maar op. Allemaal zijn ze goed vertegenwoordigd in mijn platenkast. Mijn belangstelling werd zodoende serieus aangewakkerd.

AmongRuins distantieert zich echter van de Griekse sound en presenteert ons met No Light een eerder traditionele melodieuze death metal die in hetzelfde straatje ligt van In Slumber, Lunarsea en Degradead. Trashy riffs en breaks worden afgewisseld met harmonieus gitaargeweld waarbij blastbeats niet worden ontzien. De nadruk ligt niet op snelheid, techniek of brutaliteit maar voornamelijk op melodie.
Echt memorabele songs zijn er niet bij, maar er zijn best wel aardige ideeën en passages zoals in het dreigende We Will Fight. Het kartonnen tomsgeluid moet je er wel bijnemen of het opzwepende Spirits dat melodie en snelheid mooi tot één geheel weet te brengen.

AmongRuins brengt zodoende met No Light een degelijk album uit dat een constante weet te houden maar mij nooit echt in heroïsche vervoering brengt als eerder vernoemde Griekse grootheden. Fans van traditionele death metal met melodieuze inslag mogen dit best een kans geven.

Tracklisting:
AmongRuins - No Light - One Man Army Records

  1. Sear Sacrifice
  2. Love for Bruises (Run ‘Em and Fuck ‘Em)
  3. Bury the Ghost
  4. No Light
  5. Intensity
  6. The Last Day
  7. We Will Fight
  8. VCL
  9. Spirits
  10. Through My Eyes
  11. Don’t Look Behind

Line-up:

  • Lithras – drums
  • Sverd – bas, vocalen
  • Thanos – gitaar
  • George Thanasoglou – gitaar

Links: