Inishmore – The Lemming Project

Inishmore – The Lemming Project
Dark Wings, 2016

In de Himalaya gaan ze op het moment bij bosjes, maar in de Alpen lijkt het een stuk beter toeven te zijn. Vanuit het mooie Zwitserland ontving ik namelijk na een radiostilte van maar liefst elf jaar weer de eerste tekenen van leven van Inishmore, in de vorm van hun vierde langspeler, The Lemming Project genaamd. En dat project is geheel niet onaardig. Aangevoerd door zangeres Michela Parata schotelt het sextet een krap uurtje progressieve power metal voor, met een knipoog naar bands als Symphony X en After Forever.

Verwacht bij Inishmore geen epos over draken, ridders en ander Efteling-geneuzel, maar milieubewuste songteksten over hoe hard wij met zijn allen de wereld aan het verneuken zijn, en dat het ons zal gaan bezuren dat we niet tot inkeer komen. Of de teksten relevant en/of interessant zijn, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid linksgedraaide standyoghurt en biologische falafel die er op dit moment door jouw lichaam giert, maar het is verfrissend om eens iets anders te horen dan de doorsnee sprookjes die menig genregenoot van Inishmore uitbrengt.

Gelukkig staan er op The Lemming Project ondanks de thema’s gewoon nog oerdegelijke, razendsnelle powermetalsongs die na twee keer luisteren niet meer uit je hoofd verdwijnen. Better off Dead is heerlijk om onder de douche mee te blèren, en op het folkachtige Finally a Love Song doe je dansend de afwas. Uiteraard mogen ook de ballad (Where Lonely Shadows Walk) en het ‘net-niet-een-kwartier-nummer’ (The Lemming Project) niet ontbreken, en zo past Inishmore met deze release wat mij betreft probleemloos tussen de namen bovenaan mijn lijstje favoriete powermetalbands.

De progressieve inslag met mooie tempowisselingen en onverwachte modulaties, de scherpe, loepzuivere stem van Parata en de heldere mix met vlijmscherp afgestelde gitaren maken dit een van de betere releases in het genre van dit jaar. Nergens te kazig en nergens te voorspelbaar. En vind je nou power metal niet stoer genoeg? Dan noem je het toch meezingprog? Gewoon uitproberen want The Lemming Project is een topplaat. Daar moet u het mee doen, ik ga de keuken weer in want mijn (zelfgeplukte) quinoa-brandnetelsoep kookt.

Tracklisting:
Inishmore - The Lemming Project

  1. Cup of Lies
  2. Merciful
  3. Better off Dead
  4. Finally a Love Song
  5. Part of the Game
  6. Manifest
  7. Eternal Wanderer
  8. Red Lake
  9. Where Lonely Shadows Walk
  10. The Lemming Project
  11. Where Lonely Shadows Walk (Acoustic)

Line-up:

  • Michela Parata – Vocalen
  • Fabian Niggemeier – Gitaar
  • Jarek Adamowski – Gitaar
  • Pascal Gysi – Keyboards
  • Daniel Novosel – Bas
  • Alex Ortega – Drums

Links: