Kaira – Roots of Veles

Kaira – Roots of Veles
Sliptrick Records, 2016

Bij de aanblik van Roots of Veles, de achtste langspeler in de negen jaar dat Kaira muziek op de markt brengt, was ik al wat sceptisch. Kaira zelf, de frontvrouw, staat uiterst schaars gekleed in een of andere Russische baggersloot, omringt door drie geschminkte mannen en een blondine met beduidend betere kledingsmaak.

Mijn scepsis maakt bij de eerste luisterbeurt van Roots of Veles ruimte voor verwarring. Kan deze frontvrouw dan echt lage ‘bluesy’ vocalen, operazang én agressieve screams produceren? Goed, de muziek mag dan dertien in een dozijn metal zijn, maar die stem.. Roots of Veles passeerde hier twee keer de revue alvorens ik met het schrijven van dit stukje begon, en toen viel Kaira dan toch door de mand. Op de site van het gezelschap staat namelijk een ‘live’ video van de releaseparty van het meest recente album. Nou, live m’n reet! Gewoon de cd onder de beelden geplakt, en tussen de nummers door op belachelijke wijze wat applaus erin gepropt. (Zie onderstaand filmpje, als je durft.)

Kaira kan dus helemaal niet (zo goed) zingen, en verkoopt in eigen land dan waarschijnlijk ook alleen wat plaatjes zodat de fanboys de bladzijden van het boekje aan elkaar kunnen plakken. De muziek was al niet om over naar huis te schrijven, maar nog wel enigszins om aan te horen (wel een extreem hoog “Oohh-Oohh-Oohh”-gehalte), maar het is toch echt de frontvrouw in eigen persoon die haar band Kaira de das om doet. Ach, je kan altijd nog met je poes in de Playboy.

Tracklisting:
Kaira – Roots of Veles

  1. Roots of Veles
  2. Cry of Pagan Gods
  3. The Ingling Saga
  4. Revolution
  5. Lost Past
  6. Bleeding Spirit
  7. Sin Price
  8. No More

Line-up:

  • Kaira – Vocalen
  • Pavel Drozdov – Gitaar
  • Anna Zakharova – Keyboards
  • Vitaly Oleynik – Bas
  • Dzmitry Halahanau – Drums

Links: