Candlemass – Death Thy Lover

Candlemass – Death Thy Lover
Napalm Records, 2016

Hoe hard Leif Edling de laatste jaren ook heeft geroepen, dat Candlemass nooit meer nieuw studiowerk uit zou brengen, omdat dit alleen maar verliesgevend zou zijn, is de grote baas op zijn woorden teruggekomen. Het 30-jarige bestaan (eigenlijk 32 jaar, maar het eerste album Epicus Doomicus Metallicus kwam in 1986 uit) van de band zal ongetwijfeld de aanleiding hiervoor zijn geweest. Prettig nieuws dus voor de doomliefhebbers. Met Death Thy Lover is er nu een EP afgeleverd, het eerste echte studiowerk met zanger Mats Levén.

Om maar meteen met Mats te beginnen, dat zal het grootste discussiepunt zijn en blijven na het ontslag van de vorige zanger Robert Lowe. Mats is een geweldige zanger, zoals bijvoorbeeld op de albums van Krux en Abstract Algebra duidelijk te horen is, maar zijn stem is eigenlijk te rauw/scherp voor het Candlemass werk. Bij het beste nummer van deze EP, het magistrale Sinister N Sweet komt zijn stem zeker bij rustige passages niet lekker over. Dat geldt in iets mindere mate ook voor de eerste twee nummers. Als ik dan stiekem toch de stem van Robert Lowe erbij denk, dan zou dit het verschil geweest zijn tussen top en, zoals het nu overkomt, best wel aardig. Bij het afsluitende The Goose speelt dit dilemma niet, maar dit is dan ook een instrumentale uitsmijter, die echter geen blijvende indruk achterlaat. Pluspunt van deze EP is overigens wel, dat het gitaargeluid er lekker stevig in staat en dat het live-experiment met de keyboards niet doorgetrokken is. Keyboards en Candlemass is een mismatch, gelukkig is Leif daar kennelijk ook achter gekomen.

Fans van Candlemass kunnen deze EP, ondanks mijn kritische kanttekeningen, gewoon blind aanschaffen. Met de nummers is immers niets mis en de zang van Mats is zeker niet slecht, maar ideaal is dus een ander verhaal. Maar de grote baas van Candlemass is er blij mee…

Tracklisting:
Candlemass – Death Thy Lover

  1. Death Thy Lover
  2. Sleeping Giant
  3. Sinister N Sweet
  4. The Goose

Line-up:

  • Mats Levén – Zang
  • Lars Johansson – Gitaar
  • Mats Björkman – Gitaar
  • Leif Edling – Bas
  • Jan Lindh – Drums

Links: