The 69 Eyes – Universal Monsters

The 69 Eyes – Universal Monsters
Nuclear Blast, 2016

Deze Finnen hebben altijd iets magisch gehad. The 69 Eyes viel ook vier jaar geleden weer in de smaak met X en komt dit jaar op de proppen met Universal Monsters. De titel en hoes voelen wat Misfits aan, maar dit is op en top wat we gewend zijn van Jirky en co. Een gothicplaat met nummers die blijven hangen.

Zo start dit album al meteen met de toptrack Dolce Vita. Geïnspireerd door de gelijknamige film swingt het nummer de nacht in met de woorden “Good morning, Rome. Good night, Bangkok”, die zich in je hersenpan nestelen. De gekende vocale inbreng van Jirky geeft elk van deze nummers ook nu weer die zwoele vibe mee. Hoewel Jet Fighter Plane en Blackbird Pie erg in de spotlight hebben gestaan, gaat het fijne Lady Darkness er veel beter in. Opnieuw een heerlijke mengeling van warme synthgothic met swingende rock. Ook met Miss Pastis drukken de Finnen het rockpedaal stevig in.

Jerusalem is wat mij betreft de tweede topper op Universal Monsters, naast de opener. Geen enkel nummer is slecht en het geheel bezit een lekkere balans, maar hier vind ik toch wat meerwaarde terug. Catchy vocals en een thematiek die ik niet meteen verwacht had van deze Finnen, maar los daarvan is dit ook gewoon een erg lekkere song geworden met een lekkere gitaarsolo om het af te maken.

Fans moeten niet twijfelen, want dit nieuwe werk van de Finnen is steengoed. Ook andere rockfanaten die een voorliefde hebben voor gothic moeten Universal Monsters maar eens proberen. Een plaatje met behoorlijk wat lekkers en twee hits die mijlpalen zullen worden van deze gothicgigant uit het Hoge Noorden.

Tracklisting:
The 69 Eyes – Universal Monsters

  1. Dolce Vita
  2. Jet Fighter Plane
  3. Blackbird Pie
  4. Lady Darkness
  5. Miss Pastis
  6. Shallow Graves
  7. Jerusalem
  8. Stiv & Johnny
  9. Never
  10. Blue
  11. Rock ‘n’ Roll Junkie

Line-up:

  • Jyrki 69 – Zang
  • Bazie – Gitaar
  • Timo-Timo – Gitaar
  • Archzie – Bas
  • Jussi 69 – Drums

Links: