Hypno5e – Shores of the Abstract Line

Hypno5e – Shores of the Abstract Line
Pelagic Records, 2016

Het Franse Hypno5e maakt het uw favoriete verslaggever van dit e-zine niet eenvoudig. Dit orkest verzorgt experimentele metal (als u dat al niet uit de bandnaam af had kunnen leiden) en dat betekent veel rustige, dromerige, bijna progrock-achtige stukken gemengd met gruwelijke postcore screams. En dat dan weer afgewisseld met soundtrack-achtige stukken voor een film noir maar evengoed voor een fantasyfilm. Cinematographic metal, noemen ze het zelf. Nu ben ik niet vies van een beetje experimenteren, maar de eerste keer dat Shores of the Abstract Line langskwam, heb ik mij met iedere vezel in mijn lichaam moeten verzetten tegen het verlangen dit direct weer af te zetten.

Gelukkig heb ik dat niet gedaan en heb ik dit derde album van de Fransen nog een keer opgezet. En nog een keer. En nog een keer. En daarna nog zoveel keer dat ik ben opgehouden met tellen. Want wát een goede plaat is dit. Modern, fris, avontuurlijk en afwisselend. Hypno5e maakt het zichzelf niet gemakkelijk maar slaagt wonderwel. De mannen van Hypno5e beheersen niet alleen hun instrumenten (akoestisch en elektrisch) en hun talen (ik tel er drie), ze weten ook nog eens een heel palet aan geluidsfragmenten (variërend van ambientklanken tot filmische teksten) in hun muziek te verwerken én er een wezenlijk onderdeel van uit te laten maken.

Het maakt Hypno5e tot een band met op het eerste gezicht voor ieder wat wils maar de werkelijkheid is veel weerbarstiger. Shores of the Abstract Line is een album dat moet groeien en bovendien een album waar je voor open moet staan. Laat je meenemen door de experimentele geesten van deze heren die het ene moment bescheiden en breekbaar zijn om het andere moment genadeloos uit te halen. Wie dat aandurft, ontmoet een wereld vol verborgen schatten waarvan er bij iedere luisterbeurt meer opduiken.

Tracklisting:
Hypno5e 200x200

  1. I. East Shore – Landscape in the Mist
  2. II. East Shore – In Our Deaf Lands
  3. III. West Shore – Where We Lost the Ones
  4. IV. West Shore – Memories
  5. V. Central Shore
  6. VI. North Shore – The Abstract Line
  7. VII. North Shore – Sea Made of Crosses
  8. VIII. South Shore – Blind Man’s Eyes

Line-up:

  • Emmanuel Jessua – Vocalen, gitaar
  • Jonathan Maurios – Gitaar
  • Gredin – Bas
  • Théo Begue – Drums

Links: