Nemesea – Uprise

Nemesea – Uprise
Napalm Records, 2016

Nederland doet het goed op de symfonische markt, dat weten we allemaal. Het is ondertussen vijf jaar geleden dat ik The Quiet Resistance in handen kreeg en die plaat ging naar binnen als koek. Eindelijk is er sinds dit voorjaar het vervolg in de vorm van Uprise. Het lijkt erop dat er bij Nemesea wat in de bandleden gesnoeid is, want de harde kern blijft over met Sonny, HJ en Manda.

Babymetal

Niet dat het wat uitmaakt voor het materiaal dat we te horen krijgen. Hear Me is al meteen een binnenkopper, om gelijk maar wat actuele voetbaltermen te gebruiken. Het heeft alles wat Nemesea groot maakte in het verleden, met een lekkere vibe, catchy zanglijnen en een stilte die ideaal is om in te zetten op de zomerfestivals. Opvolger Twilight is dan gelijk heel wat eentoniger dan de opener, maar met Forever hebben ze wel weer een hitje genomen om in clipformaat te gieten. Wellicht allemaal ietwat cheesy gebracht voor liefhebbers van het harde en progressieve, maar desalniettemin blijft dit tussen je twee oren hangen. De rest van de plaat maakt ook duidelijk dat Nemesea deze afwisseling blijft aanhouden en niet te experimenteel wordt. Ballade Let It Burn is weer even een rustpunt, maar opnieuw krijgen we meer energie met Time To Make It en zo wisselen de zachte en energierijke stukken af op Uprise. Weer hetzelfde gebeurt met Light Up The Sky en het zwierige Get Out.

Een plaat waarbij goed nagedacht werd over de afwisseling tussen de songs dus, maar het zijn vooral de nummers met meer schwung die een positieve indruk nalaten. Nemesea klinkt net niet diepgaand genoeg om met ballades uit te pakken, maar presenteert wel catchy energiepop met een symfonische gothicstempel. Fans van die laatste Within Temptation of pakweg eender welke Evanescence-plaat zijn hier sowieso gek op, de rest gaat dit wellicht iets te simpel vinden. Ik vind dit best goed, al springt The Quiet Resistance er toch met wat punten bovenuit.

Tracklisting:
Nemesea - Uprise

  1. Hear Me
  2. Twilight
  3. Forever
  4. Let It Burn
  5. Time To Make It
  6. Can’t Believe It
  7. Light Up The Sky
  8. Get Out
  9. Bones
  10. Hold On

Line-up:

  • Sonny Onderwater – Bas
  • HJ – Gitaar
  • Manda Ophuis – Zang

Links: