Megadeth & Trivium – Oosterpoort, Groningen

Megadeth & Trivium – Oosterpoort, Groningen.
De Oosterpoort Groningen, 14 juni 2016

Tijdens mijn eerste, voorzichtige stappen in de grote metalwereld werd ik voorgesteld aan de muziek van Megadeth. De zang van Dave Mustaine sprak mij totaal niet aan en in eerste instantie negeerde ik de band dus ook compleet. Tot ik op MTV’s Headbangers Ball het nummer Sweating Bullets voorbij zag komen en ik aan de hand daarvan Countdown To Extinction ben gaan luisteren. Tot en met Cryptic Writings kan de band eigenlijk, met terugwerkende kracht, niks verkeerds doen, maar de albums daarna kunnen mij stukken minder bekoren, met uitzondering van United Abominations. In 2007 trof ik de band aan op Fields Of Rock en vond dat Dave en kornuiten een zeer strakke set speelden die dag. Negen jaar later krijg ik de kans om te zien en vooral om te horen of de huidige bezetting hier ook toe in staat is.

Trivium Oosterpoort

Voordat Megadeth het podium betreedt, is het eerst de taak aan Trivium om het publiek op te warmen. Wat je ook vindt van de muziek van de Amerikanen, zelf heb ik er niet zo heel veel mee, live klinken ze wel strak en het publiek gaat mee. Zeker na herhaaldelijk aandringen van zanger/gitarist Matt Heafy om de hoofden te bangen en de billen te schudden (why?). Hoe meer het publiek meegaat, hoe meer Trivium geeft aldus Heafy. Met nummers van vijf van de zes albums krijgt het publiek een goede indruk van de band. Mij hebben ze niet weten overtuigen, maar goed gespeeld was het zeker wel! Mede door een circle pit, maar zeker ook door de temperatuur in de zaal, is het publiek goed opgewarmd.

Megadeth Oosterpoort I

Na een kleine bierpauze/podiumverbouwing is het de beurt aan Dave Mustaine, Dave Ellefson, Kiko Loureiro en Dirk Verbeuren om het podium te betreden. Met Hangar 18, Wake Up Dead en In My Darkest Hour laat de band zich direct van haar beste kant horen en Dave en kornuiten doen dit ongelofelijk strak. Vooral Kiko Loureiro mag complimenten ontvangen voor zijn ogenschijnlijk bijna nonchalante manier van spelen. Het oogt en klinkt alsof hij de solo’s al jaren speelt. Het mag duidelijk zijn dat Megadeth ook vanavond weer ongelofelijk professioneel voor de dag komt op het gebied van uitvoering en geluid.

Megadeth Oosterpoort II

Op het gebied van keuzes in de setlist zou je nog enkele vraagtekens kunnen zetten. Hoewel Cryptic Writings misschien wel een van de meest ondergewaardeerde Megadeth-albums is, komen de songs toch anders over de meer up-tempo thrashnummers van eerder werk. Sweating Bullets is erg leuk om een keertje live te horen, maar gespeeld tussen twee Dystopia-nummers en de eerder genoemde Cryptic Writing-nummers, She-Wolf en Trust, haalt het toch het tempo flink omlaag. Laat A Tout Le Monde ook nog even volgen en je krijgt al bijna het gevoel bij een popconcert te zijn.

Megadeth Oosterpoort III

Gelukkig weet de band het thrashgevoel weer terug te brengen op het einde nadat nog even stil is gestaan bij het overlijden van Nick Menza en enkele overleden collega muzikanten. “Leef je leven nu het nog kan” is de boodschap die leidt tot Tornado Of Souls. Als uiteindelijk de toegift Holy Wars …. is gespeeld, zit het er op voor vanavond. Dave Mustaine begint ouder te worden en daarmee een stuk milder. Dat hoor je in de muziek terug, maar tegenwoordig dus ook in de setlist. Vermaakt is het publiek absoluut en kwaliteit is er zeer zeker geleverd, dat moet gezegd, maar ja dat was over Trivium ook al te zeggen.

Megadeth Oosterpoort IV

Setlist Trivium:

  1. Strife
  2. Rain
  3. Watch The World Burn
  4. Into The Mouth Of Hell We March
  5. Down From The Sky
  6. Until The World Goed Cold
  7. Pull Harder On The Strings Of Your Martyr
  8. In Waves

Setlist Megadeth:

  1. Hangar 18
  2. Wake Up Dead
  3. In My Darkest Hour
  4. The Threat Is Real
  5. She-Wolf
  6. Post American World
  7. Sweating Bullets
  8. Poisonous Shadows
  9. Trust
  10. A Tout Le Monde
  11. Dystopia
  12. Tornado of Souls
  13. Fatal Illusion
  14. Symphony of Destruction
  15. Peace Sells
  16. Holy Wars… The Punishment Due

Links: