Gloomy Grim – The Age of Aquarius

Gloomy Grim – The Age of Aquarius
Satanath Records, 2016

Gloomy Grim? Dat is lang geleden. Ze begonnen in 1995, en leverden in 1998 een alleraardigst album af met Blood, Monsters, Darkness. De Finnen combineerden humor met horror, black metal en een satanisch imago. Ik bleef fan, ook doorheen het mindere materiaal, tot en met het sterke The Grand Hammering in 2004. Daarna verloor ik ze uit het oor. En nu zitten ze bij het Russische Satanath. Fijn.

De ingrediënten zijn nog steeds dezelfde bij GG. Oudere Dimmu Borgir met Notre Dame, hier en daar een toefje Carach Angren. Het levert een paar leuke nummers op, zoals Germination en Time, maar toch valt dit he Age of Aquarius (ja, ik moet ook denken aan The 5th Dimension) iets lichter uit dan de twee reeds vernoemde albums. Minder aangrijpende momenten, geen sublieme riffs, geen dodelijk griezelige nummers, … wel een constante latente sfeer van (gothic) black metal met symfonische ondersteuning en creepy verhalen.

Niet het sterkste album van de Finnen, maar wel sterk genoeg om aan te schaffen als je fan bent van Gloomy Grim. Fijn ook dat Satanath wat bekende(re) namen in huis begint te halen. Nu is het kwestie van de doping ook bij deze Finnen in te brengen en vol gas een nieuw album samen te stellen.

Tracklisting:
Gloomy Grim

  1. I Guess
  2. From Ego
  3. 24/7 Smile
  4. Afraid to Bleed
  5. Silver Tongues
  6. Time
  7. Reprise of a Beautiful Day
  8. Just Another Legacy

Line-up:

  • Agathon – Keel
  • Suntio – Drums
  • Lord Heikkinen – Gitaar
  • Nuklear Tormentörr – Bas
  • Micko Hell – Gitaar

Links: