Ides – Sun Of The Serpents Tongue

Ides – Sun Of The Serpents Tongue
Vic Records, 2016

Via een bekende in de locale scene (hallo Herrie) werd ik geattendeerd op Ides. Zij debuteert met Sun Of The Serpents Tongue op dit Nederlandse kwaliteitslabel. Voordat ik een noot had gehoord werd me al gewaarschuwd dat het hier om onvervalste doom zou gaan. Je moet ervoor in de stemming zijn….

Op opener The Circle Closes wordt direct duidelijk uit welk vaatje men tapt. Het intro wordt middels sacraal vrouwengezang traag ingezet en sleept nog even voort als de gitaren er inkomen. En hoe. Met een alles verzengende kracht scheuren ze het sacrale gezang aan flarden en even later rafelt het behang hier al van de muur. Dat gebeurt echter met een dermate traag tempo dat ik even betwijfel of het fundament niet gewoon mee zal scheuren.

Belangrijkste factoren hiervoor zijn het zeer zware en lompe geluid van de gitaren. Deze staan dermate hard in de mix dat bas en drums iets naar de achtergrond gaan. Dat is echter helemaal niet erg want dit zijn slechts ondersteunende instrumenten op deze cd. Een andere factor is de lompbrute strot van ene HTP. Menigmaal doet me dit denken aan de debuut lp’s van My Dying Bride en Paradise Lost. Pure kracht die zo traag wordt gespeeld en met een somberheid wordt gebracht dat de bloemen spontaan verwelken.

Solo’s worden er nauwelijks gespeeld en rust krijg je als luisteraar ook al niet. Dit soort muziek hoor je gewoon te ondergaan. Het beste gebeurt dat in hoogtepunt A Forgotten Farewell met halverwege, doordat het tempo ineens nog verder naar beneden gaat, een anticlimax waar menig band nog een punt aan kan zuigen.

Zoals gezegd, je moet voor Ides in de stemming zijn. Als je houdt van death metal die boven de 220 bpm wordt gespeeld, kun je niets met Ides. Of het moet als probaat slaapmiddel zijn. Wanneer je de eerste van genoemde referentiebands minimaal twee keer per jaar draait of gewoon houdt van traag en slepend dan heb je aan Ides een goede.

Tracklisting:

Ides - Sun Of The Serpents Tongue

  1. The Circle Closes
  2. Erosion
  3. A Forgotten Farewell
  4. The Ever Falling
  5. After The Final Hour
  6. Survivors Of The Revolution

Line-up:

  • HTP – Vocalen
  • ACW – Gitaar , basgitaar, synthesizers
  • GEP – VioolGitaar
  • TMM – Drums

Links: