Judas Priest – Battle Cry

Judas Priest – Battle Cry
Epic Records, 2016

Judas Priest is een band die natuurlijk geen introductie behoeft. Hun sporen hebben ze al lang verdiend door in de loop der jaren enkele klassieke albums uit te brengen en veelvuldig op toer te gaan. Lange toers doen ze inmiddels niet meer. Wel wordt er de laatste paar jaren met enige regelmaat een DVD gelanceerd. Battle Cry is een live-verslag van de laatste toer, opgenomen in 2015 op het Duitse Wacken Open Air. Dat Judas Priest een arena of festivalweide in vuur en vlam kan zetten is al decennialang een feit. De laatste jaren staan een drietal vragen centraal: hoe is zanger Rob Halford bij stem, hoe brengt nieuweling Richie Faulkner het ervan af en welke nummers staan er op de setlist (en welke ontbreken er dus?)

Om met Rob Halford te beginnen: niemand zal erom malen dat hij niet meer zo vitaal klinkt als in de beginjaren. De jaren beginnen bij hem ook te tellen en dat is in de hoge regionen dan ook hoorbaar. Maar we hebben de beste man ook weleens slechter gehoord. Waar hij enkele jaren geleden de hoge noten liet voor wat ze waren, pakt hij deze nu toch weer. Niet meer met schijnbaar moeiteloos gemak, maar toch. Menigeen doet het hem niet na. En tussen de nummers door weet hij het publiek dan ook nog op te zwepen.

Sinds in 2011 de gitaartandem Tipton-Downing uit elkaar ging, hield menig fan zijn of haar hart vast. Gelukkig werd in Richie Faulkner een goede vervanger gevonden. Op Redeemer Of Souls bewees hij al moeiteloos in het team te passen en Judas Priest nieuwe energie te geven. Ook live is dat het geval. Beide heren gitaristen willen niet voor elkaar onderdoen en vullen elkaar goed aan. Luister maar eens naar You’ve Got Another Thing Coming waarin hij met een solo alle critici de bek snoert.

De setlist tenslotte. Natuurlijk staan alle klassiekers er weer op. Iedereen die meerdere live-cd’s en/of DVD’s van Judas Priest in huis heeft, zal Battle Cry niet voor de zoveelste versie van bijvoorbeeld Painkiller aan hoeven schaffen. Eerder is dit een mooie weergave van de laatste toer en in die zin een leuk souvenir voor als je aanwezig was. Daarnaast is het ook een document voor datgene waar Judas Priest heden ten dage voor staat.

De beslissing geen lange toers meer te doen, heeft Judas Priest goed gedaan. Ze hebben hun sporen verdiend en hoeven niet meer enkele maanden per jaar op een lange toer. Ze kunnen het prima af met festivals en losse optredens. Zeker wanneer het een dermate hoge kwaliteit als op Battle Cry oplevert.

Tracklisting:

Judas Priest - Battle Cry

  1. Battle Cry (Intro)
  2. Dragonaut
  3. Metal God’s
  4. Devil’s Child
  5. Victim Of Changes
  6. Halls Of Valhalla
  7. Redeemer Of Souls
  8. Beyond The Realms Of Death
  9. Jawbreaker
  10. Breaking The Law
  11. Hell Bent For Leather
  12. The Hellion
  13. Electric Eye
  14. You’ve Got Another Thing Comin’
  15. Painkiller

Line-up:

  • Rob Halford – Vocalen
  • Glenn Tipton – Gitaar
  • Richie Faulkner – Gitaar
  • Ian Hill – Basgitaar
  • Scott Travis – Drums

Links: