Infinite Spectrum – Haunter of the Dark

Infinite Spectrum – Haunter of The Dark
Sensory Records, 2016

Infinite Spectrum is een band uit New York die met de tweede full-length een deal getekend heeft bij proglabel Sensory Records. De naam was me nog onbekend, maar eigenlijk is dit label er eentje waar je weinig verkeerd mee kan doen. De titel van het album deed het al vermoeden dat er wat Lovecraft in de lucht hangt en Haunter of The Dark is dan ook gebaseerd op het kortverhaal. Klinkt spannend, we kijken eens even wat deze band ons zeventig minuten lang brengt.

De muziek van deze band kan je omschrijven met veel termen, maar ‘spannend’ is er niet eentje van. Infinite Spectrum bezit weinig spanning en zal je nergens recht doen veren uit je stoel, maar bezit wel een lekkere diepgang. Laat de titel en thematiek je dus niet misleiden, dit is prog met heel wat harmonie en voldoende afwisseling al is geen enkele overgang echt gewaagd te noemen. Zanger Will bezit prima stembanden, maar wat vocale afwisseling had deze zeventig minuten wel wat meer bezieling mee kunnen geven, net als wat opflakkeringen in de muziek hier en daar. Nu biedt Infinite Spectrum je een dik uur aan prima prog met sterke bas- en synthloops, maar waarin net iets te weinig houvast of hoogtepunten zitten naar mijn gevoel.

Uiteraard weten Dream Theater-fans wel hoe laat het is, hoewel deze Amerikanen dat niveau niet halen. Een prima plaat voor op de achtergrond, maar de vocale monotonie en instrumentale rechtlijnigheid van deze prog maakt hier voor mij voorlopig geen groeiplaat van. Degelijk klinkt het wel, memorabel nog niet.

Tracklisting:
Infinite Spectrum – Haunter of The Dark

  1. Prologue: Providence, Winter, 1934
  2. Federal Hill
  3. The Calling
  4. The Church: I. Dark Whispers – II. Entry – III. The Ascent – IV. The Shining Trapezohedron – V. Spectress
  5. The Stranger Things I’ve Learned
  6. Haunter of the Dark
  7. Fear
  8. All That We See
  9. 2:12 AM
  10. Epilogue: Providence, Summer, 1935

Line-up:

  • Alex Repetti – Bas
  • Greg Schwab – Drums
  • Alex Raykin – Gitaar, zang
  • Katie Pachnos – Synth
  • Will Severin – Zang

Links: