Hellebaard – Strijdkracht

Hellebaard – Strijdkracht

“Strijdkracht” is na de “Wodan’s Lof Gewijden” promo uit 2003 het tweede product van de Nederlandse Pagan-metalband Hellebaard. Zelfs noemen ze het een mix van “European pagan metal” en “Nordic black metal”, maar ik hou het op (vrij simpele) black-metal met af en toe een middeleeuws introotje.

Eigenlijk valt er over dit Hellebaard zo gek veel niet te vertellen. Eigenlijk is de muziek vrij eenvoudig van opzet. De riffs zijn goed, maart ook niet meer dan dat en ze worden bovendien soms tot vervelens toe herhaald. Ik kreeg een beetje de indruk dat de muzikanten niet erg bedreven zijn in het bespelen van hun respectievelijke instrumenten. Het gebruiken van een drumcomputer voor muziek als deze is m.i. trouwens ook geen goede keus geweest. Sfeerverhogend werkt het niet bepaald en als men dan niet verder komt dan wat plechtstatige ritmes en een occasionele verdwaalde tomroffel, dan trek ik toch mijn wenkbrauwen even op.

Er is een tijd geweest (een jaar of vijf terug) dat er veel van dit soort bands waren en als Hellebaard deze Cd toen had uitgebracht dan had de concurrentie hen op de sokken voorbijgewalst. Nu is dit een misschien voor sommigen een leuke (vluchtige) afwisseling tussen als het snell black-metalgeweld. Als je echt goeie pagan-metal van eigen bodem wil horen dan raad ik Mordaehoth of Heidevolk aan. Dit Hellebaard heeft het immers (nog?) niet in zich.

Hellebaard
Tracklist:

  1. Een Duuster Begin
  2. In Walhalla
  3. Wodan’s Lof Gewijden
  4. Strijdkracht
  5. Roode Dageraad
  6. Weidevolk
  7. De Valsche List
  8. Bergschaduw
  9. Een Bitter End

Line-up:

  • Zarlack – Bass, Drums and Vocals
  • Volmorth – Guitars, Keys

Link: