Altered Aeon – Dispiritism

Altered Aeon – Dispiritism
Black Lotus Records, 2004

Ooit, een paar jaar geleden, ben ik eens behoorlijk verknocht geweest aan het album The Armageddon Theories van het Zweedse Theory in Practice. Dit was technisch zo’n doordachte plaat, dat ik steeds weer nieuwe dingen ontdekte in de muziek. Opvolger Colonizing the Sun was een stuk minder interessant in mijn ogen, aangezien deze net weer iets té ver ging wat betreft technische hoogstandjes, zodat het ten koste ging van het geheel. Desalniettemin een fijn stukje übertechnische death/thrash metal. In 2001 richtte T.I.P.-lid Henrik Ohlsson samen met de van Azotic Reign afkomstige Kjell Andersson de band Thrawn op, waarna meer muzikanten zich aansloten en de naam later werd aangepast naar Altered Aeon.

Net als Theory in Practice zit deze band in de technische metal-hoek, alleen zitten er grote verschillen in zowel de songstructuur als de zang. Hoewel er naar technische perfectie wordt gestreefd, is de structuur vrij simpel van aard en dit betekent dat de nummers, ondanks de ingewikkelde riffs, zich snel nestelen in die grijze massa tussen je oren. Op sommige momenten krijg je een enorme déjà vu naar de latere platen van Death, maar dat mag de pret niet drukken, want de riffs zijn van dermate hoog niveau dat je lang op het puntje van je stoel blijft zitten.

alteredaeon_cover

De zang is een ander verhaal. De strot van Kjell Andersson is erg heavy metal gericht, maar met een rauw randje. Dit is zeker even wennen voor mij, want van traditionele heavy metal heeft ondergetekende weinig kaas gegeten. Toch raakte ik vrij snel gewend aan zijn stem en stoorde ik me er al vrij snel niet meer aan. Dit ook omdat het gewoon een uitstekende zanger is met een grote variëteit in zijn stem. Dit in combinatie met de Death invloeden, komt ook natuurlijk al snel de naam Control Denied naar boven drijven.

Voor wie niet vies is van een stevige pot strakke, technische thrash/death metal in het straatje Death, Control Denied en eventueel Watchtower en die goed uit de voeten kunnen met de ietwat rauwe heavy metalzang, is dit Dispiritism een stevige aanrader. De productie is ook nog eens van prima kwaliteit, dus ik kan weinig anders dan positief zijn over dit werkje. Hoewel ik in eerste instantie nog behoorlijk moest wennen aan vooral de zang, kan ik nu in ieder geval uitstekend uit de voeten met dit album. Check de mp3 op hun site eens zou ik zeggen.

Tracklist:

  1. Dispirited Chambers
  2. The Resonance of Form in Transition
  3. Desensitizer
  4. Behind the Lodge Door
  5. Patriots of Sin (Aeternum Essentia)
  6. Carpe Noctem
  7. Dreamscape Domain
  8. Oath to Endure
  9. Light Creates Shadows
  10. Transcendence Duology

Line-up:

  • K. Andersson – vocals
  • Per Nilsson – rhythm & lead guitar
  • Niklas Rehn – rhythm guitar
  • Anders Hedlund – bass
  • Henrik Ohlsson – drums

Links:
Altered Aeon
Black Lotus Records