Satariel – Hydra

Satariel – Hydra
Cold / Regain records, 2005

Het in 2002 verschenen album Phobos and Deimos van het Zweedse Satariel heb ik ooit één keer beluisterd, maar ik kwam tijdens het luisteren niet verder dan het predikaat “redelijk”. Ik weet nog dat het mij net niet genoeg kon overtuigen om tot aanschaf over te gaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, want hier voor me ligt het gloednieuwe werkstuk Hydra en ik kan met een gerust hart zeggen dat de band een hele stap voorwaarts heeft gemaakt!

Moddervet geproduceerde (Daniel Bergstrand) midtempo melodieuze death/black metal in een heel licht gothic (argh, wat heb ik toch een hekel aan dat woord als muziekstijl…) jasje. Maar dit laatste komt vooral omdat er af en toe wel degelijk een kleine link met bands als Tristania te horen valt, vooral door het tempo in de nummers. Maar vooral Arch Enemy, latere In Flames en Soilwork zijn van invloed geweest op Satariel anno 2005. Groovende, melodieuze, moderne en pakkende metal dus, verpakt in mooie, maar vrij simpel gestructureerde songs. Het openingsnummer The Freedom Fall is voor mij meteen het hoogtepunt van de cd met het groovende ritme, het Throes of Dawn-achtige couplet, de fijne strot van Pär Johansson in het straatje Arch Enemy/Dimmu Borgir, het prachtige cleane refrein en de heerlijke solo in de bekende Opeth stijl. Werkelijk waar een fenomenaal nummer!

Een band als Soilwork komt pas naar boven drijven tijdens het tweede nummer, die er meteen lekker inhakt. De enorm vette productie geeft de muziek een enorme meerwaarde en zonder dat ik het doorheb krijgt de volumeknop een tik met de klok mee. Dit is VET! Het cleane refrein wordt weer uiterst subtiel ingepast en ik ben nu al benieuwd wat me de rest van het album voor mij in petto heeft. Helaas wordt het hoge niveau niet het volledige album vastgehouden. Dit komt mede doordat het muzikale concept op alle nummers een beetje van hetzelfde laken een pak is. Coupletje, clean refreintje, de riffs worden wat minder interessant naarmate de cd vordert en ook komen steeds meer riffs mij erg bekend voor. En dat is jammer. Daar tegenover staat weer dat het tempo over het algemeen vrij laag blijft, zonder te gaan vervelen en waardoor de band zich toch ook weer wat onderscheid van de massa. We hebben het hier dus niet over het zoveelste melodieuze, dertien in een dozijn bandje uit Zweden, maar we hebben hier wel degelijk te maken met een band die, als ze hun stijl nog wat meer uitbreiden met een eigen gezicht, nog best wel eens hoge ogen kan gaan gooien in de toekomst!

Deze plaat is gewoon een enorme aanrader voor de liefhebbers van een pot vet geproduceerde moderne Zweedse metal, waarbij alles tot in de puntjes verzorgd is. Liefhebbers van genoemde bands moeten in ieder geval zeker eens een luisterbeurt wagen! Oh ja, voor de doomfanaten onder ons: de heer Messiah Marcolin (Candlemass) levert ook nog zijn vocale bijdrage aan dit album.

Tracklist:Satariel - Hydra

  1. The Freedom Fall
  2. Be Your Angel, Be Your Beast
  3. Claw the Clouds
  4. Vengeance is Hers
  5. For Galaxies to Clash
  6. The Springrise
  7. Scattering the Timeweb
  8. 300 Years Old
  9. Nihil Juggernaut
  10. No God Loves

Line-up:

  • Magnus Alakangas – guitar, programming, synthesizer
  • Mikael Degerman – bass
  • Mikael Granqvist – backing vocals, guitar
  • Pär Johansson – vocals
  • Robert Sundelin aka Zoid – drums

Links: