Twilight – s/t

Twilight – Twilight
Southern Lord, 2005

Met leden van Leviathan, Xasthur, Draugar, Nachtmystium en Krieg in de gelederen mag je spreken van een uiterst interessante line-up. Nou is Draugar de enige band van deze vijf die ik nog nooit gehoord heb en van de rest spreekt vooral Leviathan mij erg aan. Deze band weet een griezelig sfeertje op te roepen met hun eigenzinnige vorm van black metal die je maar zelden tegenkomt. Ik was dan ook erg benieuwd hoe deze samenwerking onder de naam Twilight zou klinken.

Rauw, duister en primitief dus. Zoals we eigenlijk al hadden verwacht. Openingsnummer Woe is the Contagion hakt er al meteen in met ruisende, krakende, smerige black metal. De galmende, echoënde zang is zodanig vervormd dat deze prachtig afsteekt bij de muziek. Er is weinig van te verstaan maar who cares? Het klinkt verdomde lekker in ieder geval!

Typisch Amerikaanse black metal dus, met een ranzig sfeertje. Hoewel op deze plaat af en toe ook wel wat Noorse broeders worden geëerd (Darkthrone, Dodheimsgard) hebben die Amerikanen toch een behoorlijk herkenbare sound gecreëerd de laatste jaren, die vooral wordt gekenmerkt door het duistere imago van de bandleden en de smerig rauwe, sfeervolle sound. Echte underground dus.

Maar muzikaal zijn het zeker geen amateurs! De nummers zitten lekker in elkaar en de basgitaar ligt ook lekker in de mix. Veel bands vergeten wel eens hoe effectief een creatieve baslijn kan zijn, ook in deze muziek. Net als de toetsen, die in het nummer Larval Liaise uiterst functioneel een tapijt onder de muziek legt en echt iets toevoegt aan dit schitterende nummer.

Ook valt op dat de nummers veel afwisseling kennen. Veel tempowisselingen zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt. Van slepend trage sfeerpassages tot meer opzwepende stukken en venijnige blastpartijen.

Helaas zijn niet alle nummers van hetzelfde kaliber en zit er af en toe wat verschil in productie tussen de nummers. Maar dat is zeker geen reden voor de liefhebber van dit soort duistere klanken om deze plaat links te laten liggen. Van mij mag deze samenwerking nog wel eens een plaatje uitpoepen in de toekomst!

Tracklist:Twilight

  1. Woe is the Contagion
  2. Exact Agony, Take Life
  3. Larval Liaise
  4. As The March of Worms
  5. Winter Before
  6. White Fire Under Black Text
  7. Hopeless Etheride
  8. Swollen Voices In Silence
  9. Beyond Light (Beautiful and Malignant)

Line-up:

  • Wrest
  • Malefic
  • Hildolf
  • Imperial
  • Azentrius

Link: