Misery Index – Discordia

Misery Index – Discordia
Relapse Records, 2006

Al sinds hun debuut EP Overthrow in 2001 heb ik Misery Index nog niet kunnen betrappen op een zwakke release die de band beter niet uit had kunnen brengen. Elke nieuwe cd was weer een product waar de kwaliteit en vakmanschap van af straalde, en ook het nieuwste stukje ambacht, getiteld Discordia, is er weer één waar Dying Fetus, de band waar Jason Netherton en Sparky Voiles ooit deel van uitmaakten, een voorbeeld aan kan nemen waar het op kenmerken als energie, frisheid en inspiratie aankomt.

Na een korte intro met radio-ruis en ondefinieerbare geluiden barst de band in alle hevigheid los en weet je als luisteraar onmiddelijk waar je aan toe bent. Agressieve, brute death-grind, met een stevige vleug hardcore, waar het bloed van elke rechtgeaarde liefhebber sneller van gaat stromen. Er is zelfs enige muzikale groei te bespeuren, met als duidelijkste voorbeeld het titelnummer, dat in tegenstelling tot de rest van het materiaal, meer in de midtempo regionen blijft hangen en een verbazingwekkend grote hoeveelheid harmonie en melodie bevat. Het nummer voelt aan alsof het het laatste nummer van de cd zou kunnen zijn, maar zodra de laatste tonen wegsterven komt de band nog even keihard terug met het allesvernietigende Pandemican.

Als er al iets aan te merken is op deze cd, is dat het feit dat de nummers iets minder pakkend zijn dan op de vorige full length Retaliate, die je meteen bij de eerste noten al bij de strot pakte. Dit nieuwe schijfje zal waarschijnlijk iets meer tijd nodig hebben om zich in je kop te nestelen, maar dat zou je ook als een positieve aanbeveling kunnen beschouwen. Fans van de band kunnen deze plaat in elk geval blind aanschaffen.

Tracklist:

    MIDiscordiagroot

  1. Unmarked Graves
  2. Conquistadores
  3. Outsourcing Jehova
  4. Breathing Pestilence
  5. Meet Reality
  6. Sensory Deprivation
  7. The Medusa Stare
  8. Dystopian Nightmares
  9. Discordia
  10. Pandemican

Line-up:

  • Jason Netherton – Basgitaar en zang
  • Sparky Voyles – Gitaar
  • Adam Jarvis – Drums
  • Mark Kloepel – Gitaar

Links:

Website Misery Index
Website Relapse Records