Wolverine – Still

Wolverine – Still
Candlelight Records, 26-06-2006

De eerste keer dat ik aanraking kwam met de muziek van Wolverine zal op het progpower festival geweest zijn ergens eind jaren ’90 begin 2000. De band is inmiddels al heel wat bekender en terecht. Na het in 2001 uitgebrachte The Window Purpose en het licht electronische Cold Light Of Monday uit 2003 is het een behoorlijke tijd stil geweest rondom de band. Hun debuutalbum werd nog wel opnieuw uitgebracht maar echt nieuw werk was er niet. Na een stilte van zo’n drie jaar komt de band met de opvolger Still.

De eerste tonen van opener A House Of Plague laten mij terug naar mijn cd-speler lopen om te controleren of ik niet een cd van Opeth in mijn cd heb gestopt. De sfeer en gitaarlijntjes in het intro klinken namelijk zo bekend in de oren. Wanneer het eerste couplet begint is dit echter over. De muziek gaat een andere kant op. Ook bands als Anathema en Tiamat zijn namen, die in mij opkomen tijdens het beluisteren van deze prachtige cd. Leuk is dat ook deze band is begonnen als melodieuze deathmetal band om later steeds meer de melodieuze progressieve kant op te gaan.Van deze deathmetalinvloeden is overigens niets meer terug te vinden op dit album. De grunt, die nog goed aanwezig was op het debuut is op dit album helemaal verdwenen. Progressieve elementen zitten er zeker nog wel in maar ze zijn minder opvallend aanwezig waardoor het meer songs zijn. De songs duren nog steeds behoorlijk lang maar het zijn toch compacte songs met een duidelijke structuur. Songs als Taste Of Sand en Bleeding zijn werkelijk pareltjes. Sleepy Town wijkt echter behoorlijk af van de rest van de cd. Dit nummer heeft meer een soort van Tiamat meets A-Ha inslag. Ondanks dat het een vreemde in de bijt is, zorgt dit voor een relaxte break. Liar On The Mount had ook op een Everon album kunnen staan. Misschien heeft dat ook ten dele te maken met het feit dat twee bandleden van die band wederom instaan voor de prima productie, die wederom is gedaan in hun Spacelab studio’s. And She Slowly Dies is een waardige afsluiter van dit prima melodieuze melancholieke album.

Het album wordt per luisterbeurt alleen maar mooier en zal dus nog vaak in mijn cd-speler te vinden zijn. Voor fans van Opeth, Anathema enz. een must!

tracklist:

wolverinestill

  1. A House Of Plague
  2. Bleeding
  3. Taste Of Sand
  4. Nothing More
  5. Sleepy Town
  6. Liar On The Mount
  7. Hiding
  8. This Cold Heart Of Mine
  9. And She Slowly Dies

Line-up:

  • Stefan Zell – zang
  • Mikael Zell – gitaar
  • Thomas Jansson – basgitaar
  • Per Henriksson – keyboards
  • Marcus Losbjer – drums

Links: