Trail of Tears – Existentia

Trail of Tears – Existentia

Napalm records, 2007

Het lijkt al weer een tijd geleden dat Ronny Thorsen door zijn band werd verlaten. Dat is best vervelend met een nieuw album in de pocket. Ronny heeft via verschillende wegen al laten weten dat hij niet de handdoek in de ring gooit maar doorgaat met Trail of Tears. En met Existentia bij zich moet dat geen probleem worden.

Trail of Tears viel jaren geleden onder de gothic-metal, langzaam is hun stijl steviger geworden. Met Free Fall Into Fear hebben ze toch echt afscheid genomen van dat image. ‘Alle begin is moeilijk’ wordt wel eens gezegd, maar met een openingsnummer als Deceptive Mirrors helemaal niet. Na een mysterieuze intro gaan de mannen los op hun instrumenten. Een snel gitaarloopje en een meeslepende drum zorgen ervoor dat je helemaal met de muziek mee gaat. Zodra Thorsen zijn mond opentrekt ben je niet meer bij je Cd-speler weg te slaan, zijn grunts komen hard en ruw over, tot de cleane zang door Kjetil Nordhus het overneemt en voor een dramatisch effect zorgt.

Op een Trail of Tears album zal niet zo snel een vrouwenstem ontbreken. Op Existentia heeft de Française Emmanuelle Zoldan deze taak op zich genomen. Met haar uitdagende en plagerige stem in combinatie met de synthesizer laat haar bijna de eerste viool spelen.

Existentia is duisterder en bombastischer dan elke Trail of Tears plaat hiervoor. Het is een behoorlijk ingewikkelde en unieke cd, iets dat niet snel nagedaan zal worden. Stuk voor stuk heeft elk nummer wel iets bijzonders, bij The Closing Wall is het het drum werk en de geweldige zang van Kjetil. Tijdens Venom Inside My Veins weet de synthesizer veel aandacht op te eisen.

Het is te hopen dat Ronny Thorson nieuwe bandleden weet te rekruteren. Deze CD is namelijk een meesterplaatje.

Trail of Tears - Existentia

Tracklist:

  1. Deceptive Mirrors
  2. My Comfort
  3. Venom Inside My Veins
  4. Decadence Becomes Me
  5. She Weaves Shadows
  6. The Closing Walls
  7. Empty Room
  8. Poisonous Tongues
  9. As It Penetrates
  10. Shades Of Yesterday

Line-up :

  • Ronny Thorsen – Vocals
  • Kjetil Nordhus – Vocals
  • Runar Hansen – Lead guitars
  • Kjell Rune Hagen – Bassguitar
  • Frank Roald Hagen – Synthesizers
  • Jonathan Perez – Drums and percussion
  • Gøran Bomann – Session live guitarist

Links: