Devin Towsend presents Zitoid the Omniscient

Devin Townsend presents Ziltoid The Omniscient
SPV Records – 2007

Al weken van tevoren werd er vol lof gesproken over de eerste te beluisteren tracks van Devin Townsend‘s nieuwe plaatje. En dan is het eindelijk zover! Ziltoid the Omniscient ligt in de schappen. Wat moet er nou eigenlijk van Townsend gedacht worden met de release van dit solo album? Mafkees of meesterbrein?

Tja, als een alien als Ziltoid met zo’n geweldig intro binnen knalt en vraagt om het ultieme kopje koffie – zwart – dan kun je ‘m dat als zielig aardmens haast niet weigeren. En wat is dit een geniaal intro. Na een korte speech van Ziltoid the Omniscient zelf gaan we over in By your command, dat een typisch Devin Towsend geluid draagt, wat bestaat uit een beetje Strapping Young Lad, The Devin Townsend band en zijn eigen geluid. Vreemde maatwisselingen wat het gitaarwerk betreft en een donderende drum, die mede dankzij Tomas Haake‘s ( Meshuggah) drumcomputer stevig overkomt. Een langzamer nummer als Solar Winds is net zo geweldig om te luisteren. Een zweverig en dromerig geluid, dat hier en daar een klein beetje als de Duitse industrialgroep BlutEngel klinkt.

Ziltoid the Omniscient blijft constant interessant om naar te luisteren omdat er zo veel verschillende dingen gebeuren; van Ziltoid die spreekt tot koren die met hem mee schreeuwen. Devin heeft echt geweldig z’n best gedaan voor deze vreemde maar geniale rock opera. Zelfs de afsluiter, Tall Latte, waar geen noot muziek doorheen komt, alleen een slome koffiehuis medewerker die staat te dagdromen (over Ziltoid?), is gewoonweg geniaal. Dit schijfje blijft de komende tijd heel veel in mijn CD speler zitten. Devin Townsend is duidelijk een meesterbrein!

Ziltoid!
Tracklist:

  1. ZTO
  2. By Your Command
  3. Ziltoidia Attaxx!!
  4. Solar Winds
  5. Hyperdrive
  6. N9
  7. Planet Smasher
  8. Omnisdimensional Creator
  9. Color Your World
  10. The Greys
  11. Tall Latte

Line-up:

  • Devin Townsend – vocals, guitar, keys, bass, drums

Links: