Tulus – Biography Obscene

Tulus – Biography Obscene
Indie Recordings – 2007

Na een stilte van maar liefst acht jaar laat Tulus nog eens wat van zich horen. In tussentijd hebben Blodstrup en Sarke zich ongetwijfeld geamuseerd in het primitievere Khold, maar fans van het eerste uur hebben toch al die tijd gewacht op nieuw werk van Tulus. Met Biography Obscene is het dan zover.

Fans die een voortzetting van het oude geluid verwachtten, worden echter maar ten dele tevreden gesteld. Nu is Tulus nooit echt een band geweest die zich aan de stijlgrenzen van black-metal hield. De kille geluidserupties waren destijds al groovy en voorzien van een prominente ronkende bass. Daarnaast was men niet vies van het gebruik van akoestische instrymentatie. Op Biography Obscene staat het kerngeluid nog steeds kaarsrecht. Alleen is men de vreemde invloeden nu verder van huis gaan zoeken. Men draait bijvoorbeeld de hand niet om voor bijvoorbeeld een heuse saxofoonsolo, maar ook strijkers en piano zijn in het instrumentenpakket opgenomen. Neen, pure black-metal is dit al lang niet meer. Getuige daarvan zijn ook de sporadische uitstapjes naar thrash, de logge groove (denk aan latere Darkthrone of Carpathian Forest) en de uitgewerkte gitaarsoli.

Tulus mag dan niet de meest sympathieke band zijn (zie interview), ze weten verdomd goed hoe ze een donkere plaat moeten neerpennen. Nu maar hopen dat we niet weer acht jaar moeten wachten!

Biography Obscene
Tracklist:

  1. Prelude
  2. Natal Day
  3. Stories Untold
  4. Victim
  5. Chamber’s Disgust
  6. Allow no Light
  7. Morbid Curiosity
  8. Demise
  9. Biography Obscene
  10. Torches Quenched

Line up:

  • Blodstrup aka Sverre Stokland – Vocals, Guitars
  • Sarke – Drums
  • Gottskalk (Gonde) – Bass

Links: