Fall of the Leafe – Aerolithe

Fall of the Leafe – Aerolithe
Firebox Records, 2007

Ooit begonnen als een death metal combo is Fall of the Leafe uitgegroeid tot een entiteit op zichzelf, die een scala aan verschillende invloeden in haar muziek verweeft. Aerolithe is na de dubbelslag uit 2005 met
Volvere en Vantage
inmiddels alweer het zevende album in de tienjarige geschiedenis van de band en is daarop verder dan ooit verwijderd van die death metal roots.

Een eigenaardige waarneming is hoe Brits deze Finse band eigenlijk klinkt. Anderzijds is dit te verklaren door de grote hoeveelheid Paradise Lost die tussen de regels door te horen valt. Echter, wat de band op Aerolithe weet klaar te spelen is niet van de geringste kwaliteit. De band weet zich wonderbaarlijk goed te manoeuvreren tussen een brute pot metal en meer poppy invloeden, zoals Paradise Lost dat op Host en Believe in Nothing ook probeerde, al weet Fall of the Leafe daarbij toch duidelijk de metalen rand te behouden. Hoogtepunten zijn het vette Drawing Worry, het rustige, een beetje aan Tool herinnerende At a Breath’s Pace en het machtige, van Arabische invloeden voorziene Minor Nuisance.

Voor de liefhebber van bands zoals het eerder genoemde Paradise Lost is Fall of the Leafe zeer zeker aan te raden. Aerolithe is een goed luisterbare, afwisselende plaat geworden die een aanzienlijk publiek zou moeten kunnen bekoren. Een luisterbeurt bij de lokale platenboer is derhalve zeker de moeite waard.

Tracklist:

    Fall of the Leafe - Aerolithe
  1. Opening

  2. All the Good Faith

  3. Drawing Worry

  4. Lithe

  5. At A Breath´s Pace

  6. Graceful Retreat

  7. Sink Teeth Here

  8. Minor Nuisance

  9. Especially By Stealth

  10. Look Into Me

  11. Closure

Line-up:

  • Tuomas Tuominen – vocals

  • Jussi Hänninen – guitars

  • Kaj Gustafsson – guitars

  • Petri Hannuniemi – keyboards

  • Miska Lehtivuori – bass

  • Matias Aaltonen – drums

Links: