Striborg – Ghostwoodlands

Striborg – Ghostwoodlands
Displeased Records, 28-06-2007

Striborg timmert al zo’n tien jaar aan de weg en heeft dan ook al behoorlijk wat releases uit; Maar om een of andere rede had ik nog nooit muziek van deze band/dit project gehoord.
Het was voor mij dan ook tot op zekere hoogte een verrassing wat ik met Ghostwoodlands voorgeschoteld zou krijgen; Al wist ik wel in welke richting ik moest denken (Xasthur-achtige black metal).

Volgens de bijgeleverde infosheet maakt Striborg ‘black forest metal’. Best een aardige omschrijving. Ghostwoodlands is namelijk een behoorlijk sfeervol schijfje. En de sfeer die erop wordt neergezet doet mij denken aan een mystiek en duister woud.
Al ziet zo’n tropisch regenwoud in de hoes van een, kille, black metal band toch wat onwennig uit.

Zoals hierboven al gemeld is de vergelijking met Xasthur bij, de muziek van, Striborg snel te trekken. Maar er zijn ook wat Mutiilation invloeden te bespeuren.
De muziek van Striborg is eigenlijk een behoorlijke dikke brij. Niet alle instrumenten en muziek/melodielijnen zijn altijd even goed van elkaar te onderscheiden. En over deze toch al niet al te best afgemixte composities ligt een behoorlijk dikke ‘stofzuiger’ruis. De drumpartijen zijn vrij midtempo georiënteerd en wat aan de simpele kant. Verder zijn de drums redelijk rommelig en liggen ze veel op de voorgrond.
De gitaarlijnen zijn lange monotone en hypnotiserende riffs. De vocalen van heerschap Sin Nanna steken vaak wat iel boven de rest van de muziek uit.

Dit alles klinkt misschien niet al te positief maar ik denk dat muzikant veel, zo niet alles, hiervan zo bedoeld heeft. Het geheel wat Ghostwoodlands heet is namelijk toch geen onaardig schijfje. Er wordt op deze CD een behoorlijk sterke sfeer neergezet en de riffs werken verslavend. Deze riffs zorgen er, bijvoorbeeld, ook voor dat het nummer Wandering the Wilderness of Eternal Misery dat bijna twintig minuten duurt blijft boeien; Vrij knap gedaan.
Voor de rest van het album heeft een behoorlijke ambient-inslag. Er wordt veel gebruik gemaakt van dunne keyboardlijnen die, de toch al aanwezige en sterke, sfeer ondersteunen.

Ondanks dat ik persoonlijk Ghostwoodlands van Striborg echt geen slechte CD vind denk ik niet dat deze aan iedereen besteed is. Voornamelijk de productie en het geluid zal mensen afschrikken. Kan je echter goed door een brakke productie heenluisteren en kan je Xasthur en black metal met monotone riffs waarderen, dan is Ghostwoodlands het proberen waard.

Striborg - Ghostwoodlands

Tracklist:

  1. Bete Noirs
  2. Wandering The Wilderness Of Eternal Misery
  3. Light Anomalies In The Phantom Woods
  4. With Animosity I Bequeath Thee
  5. Sinister Scraping Of The Spectres
  6. Ghostwoodlands
  7. Descending Into Utter Despair

Line-up:

  • Sin Nanna – All instruments and Vocals

Links: