Nihill – Krach

Nihill – Krach
Monument Records – 2007

Deze cd van Nihill, voluit (als ik mij niet vergis) The Kvlt of Nihill, is het eerste deel van een trilogie, en ik moet zeggen dat ik nu al zeer benieuwd ben naar de volgende delen!
Volgens de bijgeleverde infosheet is de muziek van Nihill een mix van Sunn0))) en Deathspell Omega. Sunn0))) kan ik eruit halen maar dat DSO echt niet.

Nihill maakt een combinatie van drone met ambient en zware, langzame black metal. De hypnotiserende gitaarlijnen zuigen je een zompig moeras van gestructureerde herrie in. Deze doen mij denken aan de gitaarlijnen van de bands Leviathan (V.S.) en Twilight.
Naast deze black metalstukken bevat de muziek op Krach ook dronerige, ambient-achtige soundscapes. Hoewel de sfeer die hiermee gecreëerd wordt afstandelijk aandoet is de muziek toch beklemmend en boeiend. Bands als Darkspace en Lurker of Chalice zijn toch ook namen waar ik aan moet denken.

Hoewel sommige drone/soundscapes wat monotoon zijn heeft Nihill de meeste van een aanstekelijk ritme weten te voorzien. Nummers als Gnosis; Part I bestaan uit vrij weinig muzikale elementen maar weten toch over de gehele lengte je aandacht bij de les te houden.
In de black metalstukken zijn met name de drumpartijen en de gitaarlijnen nadrukkelijk aanwezig. Het drumtempo ligt hier over het algemeen vrij hoog. En hoewel de gitaarlijnen zeer aanstekelijk werken missen ze over de gehele linie die de cd Krach bestrijkt toch enige variatie. De eerder genoemde ‘hypnotiserende’ riffs worden tijdens de meeste black metalstukken die deze cd rijk is met behoorlijke regelmaat herhaald. Echt niets mis mee, maar het eventuele tekort aan inspiratie kan wellicht toch als minpuntje aangemerkt worden.
De vocalen maken tijdens de black metalpassages geen wezenlijk deel uit van de muzikale muur die Nihill neerzet. Tijdens sommige drone/ambientstukken zijn ze echter van groter belang en overstemmen ze dan ook licht de rest van de muziek, iets wat trouwens niet storend is.

Hoewel Krach van (The Kvlt of) Nihill misschien hier en daar wat eentonig en langdradig is, werd ik persoonlijk behoorlijk positief verrast door deze schijf. Het album blijft over de gehele lengte boeien, mijn gedachten dwalen niet af en met name de black metalstukken zijn toch behoorlijk intens en pakkend, en dan in het bijzonder de gitaarlijnen.

Nihill - Krach

Tracklist:

  1. Empirical
  2. Mundus Subterreanus
  3. Gnosis; Part I
  4. Dreams upon the Scaffold
  5. Gnosis Part II
  6. Gnosis part III

Links: