Alchemist – Tripsis

Alchemist – Tripsis
Relapse – 2007

Het Australische Alchemist opereert in het grijze schemergebied tussen deathmetal, industrial en gothic in. Dat dit best wel eens een interessant eindresultaat zou kunnen opleveren lijkt me duidelijk, maar Tripsis is een plaat geworden die de verwachtingen ver overstijgt.

Tripsis biedt drie kwartier aan hoogst intelligente metal die niet in één luisterbeurt te bevatten is. De muziek is complex en staat bol van de sfeer- en tempowisselingen. Zwaar hypnotiserend in Grasp for Air en dan weer vuig en snel in CommunicHate; de band draait er de hand niet voor om. De negen tracks zijn dichtgetimmerd met een strak drumgeluid, dichtgesmeerd met een vette gitaarmuur en uiteindelijk opgevuld met allerhande elektronische geluidjes, waardoor het geheel afwisselend, overdonderend en buitengewoon boeiend is. Centrale factor in die negen songs is het licht manische gebrul van zanger en gitarist Adam Agius, wiens stemgeluid klinkt als een overspannen hooligan na zeventig halve liters bier en twee maal drie kwartier hard schreeuwen op de tribunes van Galgenwaard. Go figure.

Tripsis is een plaat geworden die de liefhebber van bands als Neurosis, Voivod of Godflesh op zijn minst eens zou moeten beluisteren. Het geheel is rijk aan variatie en muzikaal kunnen, en weet van begin tot eind non-stop te boeien.

Tracklist:

    Alchemist - Tripsis
  1. Wrapped In A Guilt

  2. Tongues And Knives

  3. Nothing In No Time

  4. Anticipation Of A High

  5. Grasp At Air

  6. Communichate

  7. Substance For Shadow

  8. God Shaped Hole

  9. Degenerative Breeding

Line-up:

  • Adam Agius – guitar, vocals

  • Roy Torkington – guitar

  • Rodney Holder – drums

  • John Bray – bass

  • Nick Wall – live samples

Links: