Whitechapel – The Somatic Defilement

Whitechapel – The Somatic Defilement
Metal Blade Records, 2013

The Somatic Defilement is een heruitgave van het debuut uit 2007. De band, vernoemd naar de buurt in London waar Jack the Ripper huishield, behandelde toen nog thema’s die over de door hem gepleegde en nooit opgeloste moorden gingen.

Persoonlijk ben ik geen fan van alle muziek die eindigt op -core maar ik heb toch altijd een zwak gehad voor Whitechapel omdat ze op gitaargebied erg interessant klinken en ook vocaal valt er genoeg te genieten. Toen deze cd voor het eerst uitkwam was ik direct geïnteresseerd en ik ben de heren door de jaren heen blijven volgen.

Het debuut wordt nu in een opnieuw gemixt en gemasterde versie (door respectievelijk Mark Lewis en Alan Douches) uitgebracht. Het klinkt dus allemaal helderder en vetter. Toch ontgaat het nut van deze release mij. Alle fans hebben hem inmiddels al in huis en het had de band gesierd als er wat extra’s songs (demonummers bijvoorbeeld) op hadden gestaan. Nogmaals: het klinkt vetter en beter maar, het moet gezegd, zoveel is er in technisch opzicht de afgelopen zes jaar nou ook weer niet verbeterd.

Om toch positief te eindigen: de aanschafprijs van deze heruitgave is $9,99 en dat is tegen de huidige wisselkoers een schappelijke prijs.

Tracklisting:
Whitechapel – The Somatic Defilement

  1. Necrotizing (intro)
  2. The Somatic Defilement
  3. Devirgination Studies
  4. Prostatic Fluid Asphyxiation
  5. Fairy Fay
  6. Ear To Ear
  7. Alone In The Morgue
  8. Festering Fiesta
  9. Vicer Exciser
  10. Articulo Mortis

Line-up:

  • Phil Bozeman – Vocals
  • Alex Wade – Guitars
  • Ben Savage – Guitars
  • Brandon Cagle – Guitars
  • Gabe Crisp – Bass
  • Kevin Lane – Drums

Links:

Whitechapel – The Somatic Defilement

Whitechapel – The Somatic Defilement
Siege Of Amida/Plastichead – 2007

Een aantal jaren geleden, voordat ik me bezig hield met metalcore en hardcore, was ik altijd groot fan van death metal.
Avonden lang heb ik mijn nek staan breken op die brute en te snelle riffs en mijn keel kapot staan gorgelen op menig laag ‘meezing’-toontje.
Toch werd ik het op den duur een beetje zat en begon naar mijn gevoel alles op elkaar te lijken.

Een jaar geleden kwam ik echter in aanraking met de gouden middenweg, brute death metal in de mix met hardcore en metalcore.
Natuurlijk kenden we dit al van bands als All Shall Perish, maar in tegenstelling tot deze heren waren er bands die het minder Amerikaans aanpakten.
Whitechapel uit Knoxville was in die tijd één van de eersten waarmee ik in aanraking kwam en maakte toen nog met een slecht geproduceerde demo een verpletterende indruk.
Brute ranzige grunts, snelle blastbeats, metalcore screams en lompe, logge breakdowns brachten mijn muzikale geilheid tot een enorme erectie.
Toen ik het nieuwe album The Somatic Defilement dan ook in mijn handen kreeg stond alles goed op springen en kon ik niet wachten op de totale uitbarsting die de eerste seconden mij zouden kunnen geven.
Toch bleef helaas mijn enorme klapper uit, wat vooral te maken had met de combinatie productie en het opnieuw opnemen van oude nummers.
Alle vijf de tracks van de originele demo (Alone In The Morgue, Devirgination Studies, Ear To Ear, Fairy Fay en Articulo Mortis) zijn namelijk in een nieuw jasje gestoken.
Een beetje vergelijkbaar dus met een onverzorgde zwerver in een Dolce Gabbana pak.
Gelukkig hebben zowel de oude als de nieuwe nummers de kwaliteiten van het pak en blijven ondanks de vernieuwde sound alle nummers zwaar, log, smerig, lomp en keihard.

Ondanks dat de band zichzelf ook een gelikte productie heeft aangemeten blijft The Somatic Defilement gewoon een verpletterend album dat zowel de death- als de hardcore-kids zeer zal aanspreken.

Whitechapel - The Somatic Defilement

Tracklist:

  1. Necrotizing
  2. The Somatic Defilement
  3. Devirgination Studies
  4. Prostatic Fluid Asphyxiatio
  5. Fairy Fay
  6. Ear To Ear
  7. Alone In The Morgue
  8. Festering Fiesta
  9. Vicer Exciser
  10. Articulo Mortis

Line-up:

  • Phil Bozeman – Zang
  • Kevin Lane – Drums
  • Alex Wade – Gitaar
  • Brandon Cagle – Gitaar
  • Ben Savage – Gitaar
  • Gabe Crisp – Bas

Links: