Ulcerate – Of Fracture And Failure

Ulcerate – Of Fracture And Failure

Neurotic Records, 2006

Het is toch altijd weer een drama, zo’n bio. Het merendeel van de bio’s die bij een promo worden geleverd, vertellen hetzelfde verhaaltje: band opgericht, optioneel na het overlijden van een eerdere band van wat leden, veel line-upwisselingen, en een paar demo’s en ep’s. Zo ook deze band genaamd Ulcerate, die onder de naam Bloodwreath in 2000 werd opgericht, pas na het vertrekken van leden onder de huidige naam een paar kleine releases uitbracht en uiteindelijk in 2006 een contract scoorde bij Neurotic.

Het eerste wat opvalt, is het ontbreken van enig basgeluid in de mix. De drums, vocalen en beide gitaren staan prettig op elkaar afgestemd, maar een aangenaam knorrend basgeluid ontbreekt.
De nummers klinken lekker chaotisch. Vooral de gitaarpartijen worden op de onschuldige luisteraar afgevuurd met als enige doel hem gedesoriënteerd achter te laten in de brute muziek vol geflipt geschreeuw en energiek drumwerk. De plaat kent voldoende ijkpunten om een touw aan vast te knopen, maar het vereist enige inspanning om die te ontdekken.

Slecht punt? Zeker niet! Math-metal is toch zeker niet voor watjes?! In plaats van intense bruutheid op gestructureerde muzikale wijze, kunnen we nu onze tanden stuk bijten op ingewikkelde structuren en riffs die de sleur van conventionele death-metal doorbreken.
Wat wel een vreemde ervaring blijft, is dat als de plaat afgelopen is, je weet dat je net een goeie tijd muziek hebt geluisterd, maar je totaal niet meer weet wat je nu precies hebt geluisterd. Behalve dat het intens was.

Tracklist

  1. Praise And Negotiation
  2. Ad Nauseam
  3. The Mask Of The Satyr
  4. Becoming The Lycanthrope
  5. To Fell Goliath
  6. Martyr Of The Soil
  7. Failure
  8. The Coming Of Genocide
  9. Defacco

Line Up

  • Paul Kelland – Bass
  • Michael Rothwell – Guitar
  • Michael Hoggard – Guitar
  • Ben Read – Vocals
  • Jamie Saint Merat – Drums

Links