Kylesa – Ultraviolet

Kylesa – Ultraviolet
Season Of Mist, 2013

Waar ik niet al te lang geleden kennis maakte met deze band in de vorm van het album From The Vaults Vol.I was mijn nieuwsgierigheid naar meer gewekt. Door tijdgebrek heb ik helaas nog niets van de “back catalogue” kunnen checken maar Ultraviolet bied me gelijk de mogelijkheid om dan kennis te maken met wat nieuws.

Mijn verbazing bij beluistering hiervan is eigenlijk nog steeds groot, hoe anders is het geluid hier in tegensteling tot wat ik eerder hoorde. Opener Exhale laat dat typische sludge-geluid nog wel horen maar de vocalen doen me eerder sterk denken aan de agressievere Beastie Boys waarna we langzaam in een psychedelischer postpunk-geluid worden gezogen. Zo doen de zanglijnen op Unspoken me gelijk weer erg denken aan Placebo en ook muzikaal zit het niet al te ver meer weg. Uiteraard zijn ze niet helemaal de softe weg ingeslagen maar dat er meer ruimte is voor andere invloeden mag duidelijk zijn. Dit geeft soms een wat onevenwichtige feel aan dit album waarbij er toch ruimte is ingeruimd voor wat pareltjes, waarvan Steady Breakdown een mooi voorbeeld is.

Ondanks dat ik nog steeds niet weet waar ik dit album moet gaan plaatsen op het eind van dit jaar weet het mij toch op een bepaalde manier te boeien. Dat en de verschillende pareltjes op dit album is hetgene dat voor het cijfer zorgt. De onevenwichtigheid en de mindere songs zorgen voor wat punten aftrek.

Kylesa
Tracklisting:

  1. Exhale
  2. Unspoken
  3. Grounded
  4. We’re Taking This
  5. Long Gone
  6. What Does It Take
  7. Steady Breakdown
  8. Low Tide
  9. Vulture’s Landing
  10. Quicksand
  11. Drifting

Line-up:

  • Laura Pleasants – Vocals, Guitars
  • Phillip Cope – Vocals, Guitars
  • Eric Hernandez – Bass, Drums, Guitars
  • Carl McGinley – Drums, Percussion

Links: