Confess – Jail

Confess – Jail
SG Records, 2014

Wat zit er in het Zweedse water? Mocht ik laatst al het nieuwe album van Sister Sin reviewen, hebben we ook nog bands als Bullet, Chrashdiët en Crazy Lixx die uit het land van Ikea komen. Deze keer is Confess aan de beurt met een tweede album: Jail.

Het eerste album van Confess, Lights out dateert alweer uit 2011, ondertussen is er nog wel een EP verschenen (The Gin Act-2012). In die vier jaar tijd hebben een tweede gitarist en een bassist zich aangesloten bij de band. Nou ben ik niet bekend met het eerste album van de Zweden, dus ik kan je niet melden hoe deze twee leden het geluid van de band beïnvloed heeft.

Muzikaal sluit Jail perfect aan bij het werk van de eerder genoemde Chrashdiët en Crazy Lixx. Lekker in het gehoor liggende en een tikkie agressief klinkende, Sleaze. De eerste elf nummers van Jail kunnen we snel bespreken. Sleaze zoals het hoort te klinken, rauw en agressief. De verrassing zit in de laatste twee nummers van dit album. Allereerst een vervolg op het nummer Sin & Tonic dat verscheen op de EP. Dit nummer heeft veel meer melodie en je hoort ook duidelijk dat er hier wat geluidseffecten zijn gebruikt (Keyboard?). Met een tijdsduur van bijna acht minuten is het duidelijk dat dit om een vreemde eend in de bijt gaat. Het nummer heeft wel wat raakvlakken met November Rain van Guns ‘n’ Roses. Het is weliswaar geen ballade, maar heeft een soortgelijke opbouw, inclusief piano intermezzo. Dit is absoluut van geheel andere klasse dan de rest van het album, in een positieve vorm. Als laatst krijgen we nog een toetje met een cover van Tina Turner’s, Whats Love Got To Do With It. Toch niet iets wat ik direct zou verwachten als metal cover, maar eerlijk gezegd komen ze er goed mee weg. Het nummer klinkt bijna als een nummer van Bon Jovi.

Wat er in het Zweedse water zit zullen we misschien nooit weten, maar wat mij betreft blijft het er lekker inzitten, zolang we muziek als dit voorgeschoteld krijgen. Hoewel misschien kwalitatief iets minder dan het album van Sister Sin, dat ik onlangs mocht beluisteren, maar absoluut de moeite waard als je van een portie sleaze houdt!

Tracklisting:
Confess- Jail

  1. Pray For The Prey
  2. Relationshit
  3. Scream
  4. Pay Before I Go
  5. Take Aim
  6. Bloodstaned Highway
  7. Setting Sails
  8. Back To Hell
  9. Got Lucky
  10. Cardiac Arrest
  11. Get Me Down
  12. Intervention (Sin & Tonic Pt.2)
  13. What’s Love Got To Do With It

Line-up:

  • John Elliot – Zang
  • Denver – Gitaar
  • Blomman – Gitaar
  • Lucky – Bas
  • Samael – Drums

Links: